Haasta ystävä mukaan - Tour de Tuusulanjärvi 2017

Markku Sormunen
20.7.2017

Tour de Tuusula
Tour de Tuusula
EK4
EK4
Terhi ja Matilda Latvala
Terhi ja Matilda Latvala

Kautta aikojen ensimmäinen Tour de Tuusulanjärvi -suunnistus on auki 15.8.2017 asti

Suunnistuskesä on täydessä vauhdissa. Lasten suunnistuskoulu alkoi keväällä ja sen jälkeen on käyty Lasten Leimausleirillä, Jukolassa, juostu FIN5-rastiviikkoa ja reissattu muilla suunnistusmatkoilla. Lauantaina mennään museojunalla Keravalta Porvooseen, Nuorten Jukola -harjoituksiin. Yhteistä tekemistä on ja on ollut paljon tarjolla. Tänä kesänä yksi niistä on Petteri Muukkosen Tour de Tuusulanjärvi 2017.

Ympäri Tuusulanjärven rantoja on sijoitettu 10 lyhyttä suunnistuserikoiskoetta, jotka voi kiertää omaan tahtiin. Siirtymät kokeiden välillä tehdään pyöräillen tai muuten omaa lihasvoimaa käyttäen. Harjoitus sopii pitkäksi harjoitukseksi, jollaiseksi voit yhdistää Tuusulanjärven ympäri pyöräilyä ja nopeaa suunnistusta. Kiertämisen voit aloittaa mistä kohti tahansa ja järven saat kiertää kumpaan suuntaan tahansa, vieläpä niin monta kertaa kesän aikana kuin haluat. Kesän päätteeksi nopeimmat ja ahkerimmat Tour de Tuusulanjärven kiertäjät palkitaan.


Harjoitus on avoin kaikille Keravan Urheilijoiden, Tuusulan Voima-Veikkojen, SK Uuden ja Järvenpään Palon suunnistajille.


Lataa kartat ja ohjeet linkistä https://tinyurl.com/y7kdu4g5


Erikoiskokeiden ajat kerätään tulostaulukkoon osoitteessa https://tinyurl.com/tourdetuusula


Kokemuksia ensimmäisestä Tour de Tuusulanjärvi kierroksesta

 

Lähdimme matkaan iltapäivällä, summittaisella aikataululla, koska yleensä järven kiertämiseen menee 1,5 tuntia pyörällä ja siihen lisää sitten vielä pienet ylimääräiset siirtymät erikoiskokeiden lähtöpaikoilla. Tavoitteena oli tehdä koko Tour de Tuusulanjärvi yhdellä kertaa. Aloitimme kierroksen Järvenpäästä, Vanhankylänniemen erikoiskokeelta (EK4), ja jatkoimme siitä järveä kiertäen myötäpäivään EK 3:lle (Harjulan koulu, Järvenpää).

FIN5 rastiviikko painoi vielä varsin raskaasti jaloissa, joten huippunopeuksia emme tällä kertaa voineet tavoitella. EK2:ssa (Tervanokka, Järvenpää) pummasimme rastia numero 3. Pitkä liehuva punainen nauha oli houkutellut jotakuta ja nauha oli lyhentynyt ihan huomaamattomaksi tyngäksi. Pitkään kiersimme isoa puskaa sen löytääksemme. Oli siinä Rantapuistossa istujilla ihmettelemistä, mitä puuhaamme.

EK1 (Tuomaalaan koulu, Järvenpää) oli melko selväpiirteinen ja juuri, kun luuli päässeensä sen läpi, tuli hankaluuksia löytää se viimeinen rasti. Pitäkää ote herpaantumatta kartassa viimeiseen asti.

Sadekuuro yllätti meidät ja jouduimme odottelemaan vanhan ladon kulmalla viitisentoista minuuttia. EK9-10 (Taistelukoulun pururata, Tuusula) ovat mielenkiintoisia ja suonylitystä riittää. Palkkioksi siitä saa juuri kypsyviä lakkoja ja mehukkaita mustikoita. EK 8 (Tuusulan kirkko) oli nopea ja siinä sai juosta ohi laiduntavien lammaslaumojen. Kirkkoa lähin oleva rastinauha puuttuu, mutta paikka on selkeä ilman sitäkin. Tässä kohtaa ukkoskuuro pysäytti menomme toistamiseen ja siinä kirkon helmassa oli hyvä odotella sen ohimenoa.

Tässä vaiheessa olimme matkanneet jo suunnilleen nelisen tuntia ja oli tarvetta käydä tankkaamassa läheisessä kaupassa. Suonraikkaina kävimme tekemässä ostokset Hyrylässä ja nautiskelimme eväät kaikessa rauhassa, sillä siirtymille ajanottoahan ei ole. Tässä vaiheessa aloimme pohtimaan, että pitäisikö kyyti tilata kotoa, sillä homma alkoi painaa jaloissa ja sateen kastelemat vaatteet eivät enää lämmittäneet illan viilennyttyä. Reipas pyöräily ns. asemapyörillä, sellaisella romupyörällä, jota ei kukaan halua varastaa, lämmitti meidät seuraavaan erikoiskokeeseen (EK7, Koskenmäen matonpesupaikka, Tuusula). EK7 rasteista osa sijaitsee joen varrella ja osa saarissa, joten hienompia rastipaikkoja on vaikea löytää. Varokaa liukkaita siltoja!

Pienenä vinkkinä kerrottakoon, että 4-5 rastien välillä yritettiin jopa riskillä joenylitystä, mutta se ei kannata ellei sitten oikeasti halua uimaan. Tiheän kasvillisuuden takia suosittelen tälle erikoiskokeelle pitkähihaisia ja -lahkeisia asuja. Viimeiset EK:t (5-6) sijaitsivat meille Tuusulan vanhalla asuntomessualueella Nummenharjulla. Kevyttä polkujuoksua - jos juoksu olisi ollut tässä vaiheessa kevyttä - ja heinäisiä peltoja on tarjolla näillä erikoiskokeilla. Hienossa auringonlaskussa saimme pyöräillä kotiin ja kellotimme kotiintuloajaksi 22.30. Suunnistusosuudet tuosta 6.5h tunnin kokonaisreissusta olivat 1.15-1.40h


Suosittelemme lämpimästi kierrosta kaikille ikään ja kuntoon katsomatta!

 

Terhi ja Matilda Latvala

 

Tour de Tuusulanjärvi 2017 Ohjeet:

(katso tarkemmin liite, pdf)


• Kierrä erikoiskokeet omaan tahtiin
• Siirtymät pyöräillen (tai muuten omaa lihastyötä käyttäen)
• Voit käydä EK:t vapaassa järjestyksessä
• Kaikkia EK:oita ei tarvitse käydä saman päivän aikana
• Saat tehdä harjoituksen niin monta kertaa kesän aikana kuin
haluat
• Sopii hyvin pitkäksi harjoitukseksi
• Harjoitus on avoin kaikille Keravan Urheilijoiden, Tuusulan Voima-
Veikkojen, SK Uuden ja Järvenpään Palon suunnistajille
• Puuttuvasta tai kadonneesta rastista ilmoita Petterille 041-
5017324
• Rasteilla punaista kreppiä
• Rastit maastossa 15.8.2017 asti
• Non-touch-free –leimaus eli kosketa kreppiä


Ajanotto:


• Ota itsellesi aika jokaiselle erikoiskokeelle
• Merkitse aikasi tuloslistaan osoitteessa
https://tinyurl.com/tourdetuusula
• Täytä ajat muodossa h:mm:ss (ota mallia esimerkeistä)


Palkinnot:


• SK Uuden kauden päättäjäisissä palkitaan
1. Nopein yhteisaika (ensimmäinen yritys)
2. Nopein yhteisaika (uusintayritykset)
3. Ahkerin kiertäjä
• Tasatilanteessa nuorempi voittaa

 

Liitteet